STREAM JON DAHL-JOHANSEN

OM  «SNØENGLER»

Jon har lenge hatt låten liggende i en skuff, men den manglet noe. Kanskje et vers og en bridge tenkte han. Så da ble den bare liggende.

Jon Dahl-Johansen har alltid tenkt at han ville lage en julelåt, men det var noe mer enn teksten på arket i skuffen som måtte til for at den skulle bli bra.

Da hans far gikk bort etter lengre tids kreftsykdom tidligere i sommer gikk mye av tiden med til å tenke, og bitene som manglet i teksten begynte å falle på plass.

Han husket da han var barn, at faren alltid stoppet ved gryta til Frelsesarmeen og ga et lite bidrag rett rundt juletider da de var i byen. En liten symbolsk sum, men et eksempel å følge, og ikke minst, verdier å ta med seg videre i livet. Han var nok ikke den som var mest til stede i forhold til oss barna, men han lærte meg at det også er lov å dele med andre og mye om hva han så på som rett og galt sier Jon. Så jeg håper og tror i hvert fall jeg har tatt med meg noe av dette videre i livet.

Isolert sett er nok ønsket om snø en aldri så liten løgn da Jon helst foretrekker sommer, båtliv, 20 grader pluss og sol fra skyfri himmel. Dette er en tekst som handler mest om savn og lengsel, og at det er greit å gråte litt for seg selv også. I tillegg så handler den jo om en barndoms jul og minner. Det er på en måte bridgen som manglet som lagde en ny historie og mening i teksten for meg sier han. Julen er jo tid for ettertenksomhet og takknemlighet også.

Med seg på denne utgivelsen har han også bandet Hitsurfers. Et lokalt band fra Larkollen rett ved Moss, hvor Jon bor. Bandet ble til etter en av hans konserter på Losen i Larkollen.

En driftig trommeslager som syntes at det burde være et lokalt band i «bygda» var det som skulle til. Så da begynte snøballen å rulle. Besetningen ble satt sammen av medlemmer som enten bor eller har vokst opp i Larkollen. Plutselig hadde bandet egen facebookside og sceneantrekk i alle mulige varianter. En fantastisk gjeng å spille med sier Jon.

Jon tok med seg låten til bandøving, og bandet ville gjerne være med å spille den inn i studio.

Snøengler er spilt inn hos FAJo Studio med produsent Frode Johansen og utgitt på labelet FAJo Music som fra tidligere har tre album, en EP og seks singler med Jon i katalogen.

Bandet består av: André Van Ingelgem (trommer), Fredrik Van Ingelgem (gitar), Kjell Aldar (bass), Runar Gimre (keyboard/piano) og Jon Dahl-Johansen (vokal/gitar).

 

Ha en riktig god jul.

Play Video

5 KJAPPE MED
JON DAHL-JOHANSEN

Du har nettopp sluppet låten, «Snøengler». Kan du fortelle litt om prosessen rundt den, og hva du ønsker å formidle?

I 2013 ga jeg ut en låt som heter «Trubadurenes Julebord». En litt annerledes jule-låt med et skråblikk på det å reise rundt å spille for folk som kanskje bare er på fest denne ene gangen i året og sett fra en musikers side - meg har lenge hatt et ønske om å lage en «ordentlig» julelåt. Denne startet jeg med for kanskje to -tre år siden, men den kom liksom ikke helt i mål. Den manglet litt både her og der. Både et vers og en bridge som jeg rett og slett ikke fikk landet, men da min far gikk bort i sommer etter lang tids sykdom begynte tankene å fly litt igjen. Da tenkte jeg at denne låten kunne bli en slags hyllest til han. Jeg fikk jo en del tid alene med gitaren og tid til å tenke, og plutselig falt bitene på plass. Fødselsdagen hans er 21. desember, så julen blir nok både annerledes og litt rar i år. «Snøengler» har nok for meg, endt opp med å handle om det han har betydd for meg og om at det er lov å ønske seg ting man vet er umulig å få - og at det noen ganger også er lov å gjemme seg litt bort og gråte litt for seg selv.

Hvem er Jon Dahl-Johansen og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er vel en fyr fra Fredrikstad som flyttet til hovedstaden i 1990 på grunn av kjærligheten, men i 2018 pakket jeg og flyttet til vakre Larkollen like nedenfor Moss - endelig tilbake i Østfold. Jeg har reist rundt i landet og spilt festmusikk for folk på puber og barer siden 1995. I 2009 ga jeg ut min første EP på engelsk, men fant ut at det var mye lettere å formidle det jeg har på hjertet på norsk. Så da kom albumet, «Sent På Kveld» 4 år etter, før jeg ble signert på FAJo Music hvor jeg har gitt ut albumene «Hestehaler» og «Fri» i tillegg til noen singler. Jeg reiser fortsatt rundt og spiller på puber, barer og firma-eventer, men det blir stadig flere konserter med eget materiale. Jeg er utrolig privilegert som har fått lov til å drive med dette i så mange år.

På fritiden har jeg fått en ny hobby i å brygge eget øl. Veldig praktisk hobby hvor ting egentlig skjer helt av seg selv, og så blir det jo veldig hyggelig etterpå, når det er ferdig. Man må bare passe på å være nøyaktig og passe på at alt er veldig rent, og så spiller jeg golf når jeg får anledning. Jeg har vel funnet ut at jeg er skikkelig dårlig til å spille golf, men moro er det.

Er det noe du liker å gjøre spesielt i førjulstiden?

Førjulstiden er jo høysesong for festmusikk. Så mesteparten av tiden går jo med til å reise land og strand rundt og spille og synge for folk, og det liker jeg å drive med. Når man ikke skal ut å underholde er det veldig hyggelig å tenne opp i bålpanna på kvelden og ha kvalitetstid med kona og noe godt i glasset. Det hender vi løser noen verdensproblemer da.

Hvordan er en perfekt julaften for deg?

Det å ha så mange som mulig av de jeg er glad i rundt meg denne dagen er viktig og betyr mye. Julaften skal jo være alle klassikerne. Reisen til julestjernen, Tre nøtter til Askepott, og Sølvguttene som synger julen inn før vi setter oss og spiser ribbe og skinkestek. Jeg har jo blitt veldig glad i pinnekjøtt de senere årene, men det må jeg nok ordne selv på andre dager enn akkurat denne.

Har du et par spesielle juleminner som du har lyst til å dele?

Jeg husker som barn, at pappa tryllet for oss på julaften. Han tryllet aske gjennom hånden vår og blåste tiøringer opp i glass fra bordkanten. I tillegg så tryllet han bort penger mens vi løp rundt til de stedene i huset han sa han hadde tryllet dem til, og jammen meg var det penger der. Det må ha vært julemagi.

KONSERTER NOVEMBER/DESEMBER

11. november The Broker - Oslo
12. november The Broker - Oslo
25. november Vertshuset Skjærhalden - Hvaler
26. november Vertshuset Skjærhalden - Hvaler
2. desember Scandic Brennemoen - Slitu
3. desember Scandic Brennemoen - Slitu
9. desember Scandic Brennemoen - Slitu
10. desember Scandic Brennemoen - Slitu
16. desember Vertshuset Skjærhalden - Hvaler
17. desember Vertshuset Skjærhalden – Hvaler
30. desember Blestølen - Blefjell